The Pinnacle Guide: Nowe Globalne Akredytacje Najlepszych Barów Koktajlowych

Photo of author

By Kamil

Globalny sektor luksusowej gościnności jest nieustannie udoskonalany przez prestiżowe systemy uznania, które podnoszą standardy i podkreślają doskonałość. Wśród nich The Pinnacle Guide szybko ugruntował swoją pozycję jako niekwestionowany autorytet w identyfikowaniu i celebrowaniu najbardziej wyjątkowych barów koktajlowych na świecie, stosując rygorystyczny, wielostopniowy proces akredytacji, który odzwierciedla prestiż uznanych przewodników kulinarnych.

Ten ceniony przewodnik, współzałożony przez weteranów branży Hannah Sharman-Cox, Dana Dove’a i Siobhan Payne, niedawno rozszerzył swój globalny zasięg poza pierwotny obszar, który obejmował Wielką Brytanię, Stany Zjednoczone, Meksyk, Dubaj, Hiszpanię, Singapur i Australię. Ostatnia faza powitała aplikantów z Francji, Grecji, Hongkongu, Włoch i Szwajcarii, a w najbliższej przyszłości planowana jest dalsza ekspansja na Kanadę, a do 2026 roku na Indie i Republikę Południowej Afryki. To dynamiczne podejście podkreśla zaangażowanie przewodnika w ciągle ewoluującą i kompleksową ocenę międzynarodowej sceny barowej.

Precyzyjny Proces Akredytacji

Metodologia The Pinnacle Guide obejmuje rygorystyczny proces aplikacyjny, po którym następuje seria anonimowych recenzji osobistych. Kulminacją jest system rankingowy, w którym bary otrzymują jeden, dwa lub trzy „piny”, oznaczające odpowiednio status „doskonały”, „wybitny” i „wyjątkowy”. Ta skrupulatna ocena gwarantuje, że wyróżnione zostaną tylko te lokale, które wykazują się najwyższym kunsztem, atmosferą i obsługą.

Europejskie Centra Innowacji Koktajlowej

Trzecia runda formalnych ocen przewodnika przyniosła znaczące wyróżnienia europejskim stolicom, w szczególności Paryżowi i różnym regionom Włoch, umacniając ich status jako globalnych centrów uznanej kultury barowej. W Paryżu, lokale takie jak Bar 1802, Little Red Door i The Cambridge Public House, zdobyły po dwa piny za ich charakterystyczne podejścia, od sezonowo komponowanych repertuarów po modele „od farmy do kieliszka”. Inne godne uwagi paryskie miejsca, w tym Candelaria i Le Mary Celeste, również otrzymały uznanie za swoje unikalne oferty.

Rozkwitająca włoska scena koktajlowa odnotowała sześć nowych akredytacji, obejmujących lokalizacje od Pagani po Mediolan. Wśród nich, Backdoor 43 w Mediolanie zyskał wyróżnienie jako „najmniejszy bar koktajlowy na świecie” – kompaktowa przestrzeń zaprojektowana dla jednego miksologa. Dry Milano, również w Mediolanie, został doceniony za swoją innowacyjną koncepcję, łączącą restaurację z pizzą z nocnym barem, odzwierciedlając tętniący życiem styl miasta.

Londyn: Połączenie Dziedzictwa i Nowoczesnej Miksologii

Budynek Old War Office (OWO) w Londynie, historyczny obiekt w pobliżu Pałacu Buckingham, wyróżnia się jako jeden z najbardziej rozpoznawalnych budynków na świecie w przewodniku. Obecnie luksusowy hotel, jego liczne salony mieszczą uznane lokale. Kioku Sake Bar, nowość z miejscami dla 28 osób, zasłużył na dwa piny. Tajemniczy „Spy Bar at Raffles”, zlokalizowany w pomieszczeniach kiedyś zajmowanych przez MI5 i zawierający elementy takie jak pół Aston Martina wbudowane w ścianę, również zachował status dwóch pinów z poprzedniego roku. Guards Bar and Lounge at Raffles, oferujący unikalne menu degustacyjne płynów, posiada jeden pin, łącznie prezentując różnorodną i wysokiej klasy ofertę OWO.

Globalne Trendy i Uznania w Ameryce Północnej

Zauważalnym trendem zidentyfikowanym w najnowszej rundzie wyróżnień jest znaczący wpływ kultury japońskiej, z kilkoma nowo wyróżnionymi barami, które wskazują japońskie dziedzictwo jako swoją inspirację. To globalne uznanie dla koncepcji inspirowanych Japonią jest widoczne zarówno na rynkach europejskich, jak i innych międzynarodowych. Ameryka Północna również odnotowała nowe lokale dołączające do rankingu, w tym Service Bar w Waszyngtonie, D.C.; Sexy Fish w Miami, Floryda; Tiger Bar w Nashville; oraz Shinji’s i Thyme Bar w Nowym Jorku, co dodatkowo poszerza zasięg przewodnika.

The Pinnacle Guide nadal kształtuje narrację globalnej doskonałości barowej, stanowiąc zaufany punkt odniesienia dla gości i cel aspiracyjny dla profesjonalistów branży. Jego ciągła ekspansja i rygorystyczny proces oceny zapewniają, że pozostaje on niezbędnym źródłem odniesienia w ciągle ewoluującym świecie wysokiej klasy miksologii.

Nowo Nagrodzone Bary z Dwoma Pinami (Cykl 2025)

Nazwa Baru Lokalizacja
Bar 1802 Paryż, Francja
Kaito del Valle Meksyk, Meksyk
Kioku Sake Bar Londyn, Wielka Brytania
Little Red Door Paryż, Francja
The Bar In Front Of The Bar Ateny, Grecja
The Cambridge Public House Paryż, Francja
Udostępnij: